About the Museum


The exhibition house, initiated and donated by the collector Marianne Langen, is located on a former NATO base in the middle of the Lower Rhine countryside. From 1994, the collector Karl-Heinrich Müller developed a visionary project for this site, in which art and nature were brought together for a unique synthesis. At the invitation of Karl-Heinrich Müller, the Japanese architect Tadao Ando visited the rocket station in 1994 and saw it in its original condition. When Marianne Langen saw Tadao Ando's plans for the first time in 2001, she quickly decided to build this house as the last and greatest piece of art in her collection.

The Langen Foundation has three exhibition rooms. Housed in the ground-level concrete bar is the so-called Japan Room - an unusually long and narrow gallery designed by Tadao Ando as a space of "silence" especially for the Japanese part of the Langen Collection. For the modern part of the collection, the two exhibition rooms lowered into the ground are planned, whose ceiling is a surprising eight meters. Characteristic of many buildings of the Pritzker Prize Winner is the visible structure of the installed formwork panels made of smoothed concrete.

Photo: Anil Oztas

Exhibitions


All

Recently Opened

Closing Soon

Facebook Twitter Instagram Sina Weibo You Tube Menu Menu Close Close-white Angle Down Angle Up Angle Left Angle Right Chevron Down Play Search Location Slideshow Article Share Share-white Question Pencil Expand